Friday, July 4, 2008

e-Commerce in Friesland



Ondernemers heten een voorkeur voor hard werken te hebben boven slim werken. De redacteur van het regionale blad de Zakenspiegel heeft duidelijk een voorkeur voor slim werken. In het nummer voor de zomervakantie besteedde hij aandacht aan uitbesteden (outsourcing), en meldde in zijn redactioneel dat hij een deel van het dubbeldikke zomernummer had ... uitbesteed. Aan studenten van de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden die onderzoek hadden gedaan naar e-commerce in Friesland. Zo heeft de betreffende redacteur met een gerichte inspanning een dubbeldikke uitgave en een lange vakantie. Slim werken in veel leuker dan hard werken.

e-Commerce, digitaal zakendoen middels het Internet, neemt een steeds hogere vlucht. Je kunt rustig stellen dat bedrijven waarmee niet digitaal zaken te doen valt gezien zijn. Er is geen ontkomen aan. Toch wisten de studenten van de slechts enkele tientallen webshops in Friesland op te sporen. Daaruit werd een toptien gedistilleerd. Wij hebben het overigens over een webshop wanneer er producten aan consumenten worden verkocht, B2C Business to Consumer. Digitale handel tussen bedrijven wordt doorgaans aangeduid met B2B, Business to Business. Ook dat kan via een website verlopen, alleen wordt dat meestal geen webshop genoemd.

Digitaal je waren aanprijzen is niet zo moeilijk. Er is veel software daarvoor te koop danwel te krijgen (in de vorm van open source software), het gaat er natuurlijk om dat spullen ook afgeleverd en betaald moeten worden. Kortom, het merendeel van het werk moet achter de (computer)schermen gebeuren. En wordt dat hard werken of slim werken? In de toptien van Friese e-commerce bedrijven staat een bedrijf dat een open source erp-pakket gebruikt. Erp, enterprise resource planning, roept in het algemeen geen associatie op met webshops maar met de bekende leverancier SAP. Die levert overigens geen open source software maar een peperduur pakket dat geen mkb-er zich kan permitteren.

Onlangs viel in de media een berichtje te lezen dat digitale handel nog steeds in omvang toeneemt maar dat de websites danwel webshops achterblijven. Dat komt omdat die slechts zelden op een erp-systeem zijn gebaseerd. Het schiet namelijk niet op wanneer bestellingen handmatig verwerkt moeten worden. Het Leeuwarder bedrijf dat handelt in energiebesparende producten is voor zover mij bekend een van de weinige bedrijven die een open source erp-pakket gebruikt als basis voor een webshop. Een van de dingen in Noord-Nederland die mij blijven verbazen is hoe het toch komt dat niet meer ondernemers gewoon gebruik maken van zaken die (gratis) zijn te krijgen. Wat minder hard werken en wat meer lezen zodat het blikveld wordt verbreed. Zoveel mogelijkheden voor meer welvaart en ze niet gebruiken. Typisch Fries?


Source

No comments: